Syns du fellesøkonomi er vanskelig?
- Natalie Lorentzen
- 1. juli 2023
- 4 min lesing
Oppdatert: 5. apr.
Dette må dere snakke om før dere flytter sammen! Og, kan muligens forklare hvorfor mange par krangler om penger. Ta en test!

Mange par synes det er vanskelig å snakke om penger fordi det ofte ender opp med en krangel. Derfor unngår vi det. En slags forsvarsmekanisme. Hvis motsetninger tiltrekker hverandre, kanskje det forklarer hvorfor mange par syns at fellesøkonomi er vanskelig?
Jeg og min mann har vært sammen i 20 år og vi krangler aldri om penger.
Når vi flyttet sammen ble vi enig om at økonomisk selvstendighet var viktig for oss begge. Og vi organiserte pengene våre deretter. Litt tilfeldig oppdaget vi, mange år senere, at selv om vi er veldig forskjellig utad, har ulike interesser og personligheter, har vi samme pengetendenser. Vi hadde flaks.
Personer med samme pengetendenser krangler sjeldent om penger fordi pengebruken er forankret i felles forståelse av hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Like barn leker best?
Enten du er nyforelsket og vurderer å ta neste steg i forholdet eller du er godt etablert i et stormfullt TOsomhet (i hvert fall når det gjelder penger) inviter kjæresten til en samtale om fellesøkonomien. Ta utgangspunkt i de 7 pengetendenser og snakk dere gjennom dem. Så neste gang kjærlighetens regnskap blir et tema, gjenkjenner dere ulikheten og det blir lettere å snakke om det.
De 7 pengetendenser
1. Sparer eller Bruker - Noen finner glede I å spare penger, andre finner glede I å bruke penger. Forestill deg at du vinner 10 000 kroner i lotto, hva er det første du tenker på å gjøre med pengene? Spare eller bruke?
2. Nerd eller en Fri sjel - "Jeg får ting til å skje" eller "Ting ordner seg". Nerd liker å planlegge, er ofte godt forberedt og holder det hun lover. Hun liker å ha kontroll og overlater sjeldent ting til tilfeldigheter. Fri sjel har ofte en go with a flow mentalitet, ting ordner seg til det beste. Bare tanken på å leve på budsjett får dem til å krympe seg.
3. Opplevelser eller Ting - Hva verdsetter du mest? Bruke penger på opplevelser eller ting? Dette er muligens den største utfordringen mange par møter på i et forhold. Se for dere at dere har 30 000 kroner: hva vil dere bruke pengene på? Skriv ned 3 forslag, hver for dere. Sammenlign notatene; er det ting eller opplevelser?
4. Kvantitet eller Kvalitet - "Jo, mer jo bedre" eller "Best I test"? Velger du en ting i høy kvalitet som varer i mange år, eller flere ting med lavere kvalitet så du har noe å velge mellom? Noen verdsetter kvalitet, andre valgmuligheten. Mennesker som verdsetter kvalitet er sjeldent impulskjøpene, men kan fort etablere en vane "kun det beste er godt nok" og det er dyrt. Mennesker som foretrekker valgfriheten er ofte kreative og elsker å gjøre en god deal.
5. Trygghet eller Status - Hva representerer penger for deg? Mennesker som verdsetter trygghet assosierer penger med sjelefred, å ikke ha noen pengebekymringer. Hvis du assosierer penger med status, er penger en målestokk for din suksess i livet, det handler i stor grad om personlig oppnåelse. Vær obs på denne ulikheten, den er muligens den største fallgruven i et parforhold.
6. Overflod eller Knapphet - "Nok til alle" eller "Ikke nok til alle" mentalitet. Mennesker med "Nok til alle" mentaliteten er de som ser glasset alltid halv fullt, de er optimistiske og tror at det er alltid mer der det kom fra; mer penger, flere muligheter... Mennesker med "ikke nok til alle" mentaliteten ser glasset halv tomt, de tar pengebeslutninger med utgangspunkt i at ressursene er begrenset. De er ofte mer forsiktig med penger og tar oftere pengesmarte beslutninger.
7. Gir du spontant eller Gir du planlagt - Er givergleden din spontan eller planlagt? En representant fra Røde Kors ringer på døren og ber om støtte, hva gjør du? En planlagt giver, takker for besøket men sier høflig at han støtter allerede flere saker og ønsker å holde seg til planen. En spontan giver er en som gir først og fremst med hjertet. Det er ofte en person som støtter mange velledighetsaker uten å ha helt oversikt over hva de støtter og hvor mye.
NB: Når dere tar testen, husk at pengetendenser er ikke enten eller, det er en skala. Vi er alltid litt mer av det ene enn det andre.
Våre pengetendenser:

Det kan være smart å ta denne testen som samlet familie. Snakke om likheter og ulikheter og hva det vil si for fellesøkonomien. Jo flere ulikheter, jo viktigere er det å ha en ryddig fellesøkonomi.
Når du kjenner ditt barns pengetendenser, kan du skape et åpent og positivt ladet Pengeklasserom for barnet ditt. Vår datter liker å bruke penger, det gjør vi også, så vi lærer henne viktigheten med sparing og hvordan planlegge innkjøp.
Vil du lære mer? Boktips: "Know yourself, know your money" av Rachel Cruze. Flere boktips? Besøk mitt bibliotek...
Opmerkingen