top of page

Dagens fangst

Oppdatert: 5. apr.

Det er mye penger å spare på mat, og denne uken har vi vært superflink!


ree

Det er tirsdag og første "vanlig" dag etter påskeuken. Kjøleskapet er tomt, siste middagsrester ble fortært dagen før og vi er klar til å dra på jakt. Tilbudene i matbutikkene ble lagt ut allerede søndag, så vi vet hva vi skal ha.


Som alltid er tilbudsavisene pakket med tilbudsvarer, spesielt ukene etter høytid som påske og jul er det lurt å følge med. Vi bruker appen Mattilbud til å holde oss oppdatert, hvor alle matkjedene legger ut sine kundeaviser.


Ukens matplan

Ukens matplan er en kombinasjon av hva vi VIL spise og hva som er på tilbud. Generelt er vi veldig enkel i matveien. Filosofien er: sunt, enkelt og billig. Spise i sesong og handle så lokalt som mulig. Akkurat nå er vi rimelig sulten på sunnere mat. Det har gått mye på "kose" mat de siste ukene, først som trøstemat i corona karantene, så påsken. Jeg kjenner at det har lagt seg en fin liten ring rundt magen og det må jeg gjøre noe med. Ut med sukker og brus, inn med frukt og grønt. Og denne uken har vi flaks!



Handlelisten

Handlelisten er basert på et 3-spørsmåls regel: Hva har vi? Hva er på tilbud? Hva må vi ha i h.h.t. matplanen?


Jeg vet av erfaring at endelig matplan blir spikret først etter at vi har vært i butikken. Butikkene er ofte fri for tilbudsvarene eller har gode lokale tilbud som ikke kommer frem i kundeavisen.


Beste tilbudene

Mandager, eller i dette tilfelle tirsdag, er det 40 % på melk og brød på SPAR. Brød baker vi vanligvis selv, men for variasjonens skyld bruker vi å kjøpe ett brød eller to for å ha i fryser til ostesmørbrød. Det går mye melk hjemme hos oss og vi sparer ca 3000 kr i året på å handle melk for hele uken på mandager.


Ost er på tilbud denne uken og det går det mye av hjemme hos oss så vi passer på å hamstre litt når tilbudene kommer. Ost har lang holdbarhet så det går helt fint å kjøpe 4-5 pakker og ha det liggende i kjøleskapet. Dette er et populært tilbudsprodukt, så det gjelder å være tidlig ute. Det er verdt det! 50 % på 4 pakker ost er 240 kr spart!


Et utvalg av fiskemat er på 40 %. Her er jeg i utgangspunktet kritisk. Viktig å sjekke innhold. Alt under 65 % fisk er uaktuelt for oss.


Rengjøringsartikler er på 40 %, og det passer fint siden vi begynner å gå tom for det meste etter all vasking i karanteneukene.


Frukt og bær er på 40 % på Spar. Når det gjelder frukt og grønt, spiser vi i sesong og etter tilbudene i butikkene for ofte henger disse to faktorene sammen. Det har gått mye i appelsiner i det siste og det er vi rimelig lei av, så det gleder oss at det er et stort utvalg av frukt og bær som er på tilbud nå. Dette blir en grønn uke med mange friske smaker!


Handel

Dette er første dagen etter påsken og mange gode tilbud, så jeg kjører ut allerede kl 07.30. Tabbe! Mange av tilbudene er ennå ikke tatt ut i butikken, så jeg blir stående og henge i påvente av at betjeningen fyller på varene. Akkurat nå er jeg glad for at jeg har såpass selvkontroll at jeg unngår fristelsen i å handle utenfor handlelisten. Bærene kommer sannsynligvis sist, så jeg forlater butikken uten.


I butikken finner jeg andre gode tilbud: lapskaus og grøt til Thea. "Nedsatte varer" disken er tom.


Ja takk, til kasselappen

For det første så skjer det for ofte at noe er feil på lappen, spesielt når det er mange tilbudsvarer involvert. Når jeg kom hjem, oppdaget jeg at den ene osten var slått inn feil. Jeg sjekker alltid lappen når jeg kommer hjem, er det noe feil tar jeg vare på lappen til jeg er i nærheten av butikken og kan stikke innom og klage. Jeg kjører ikke ekstra tur, for da går vinning opp i spinning.


For det andre, så bruker vi å holde oversikt over hvor mye av det vi handler som defineres som "hverdagslukssus". Usunne saker som hører helgene til. Dette er mest for å holde oss selv litt i ørene så vår filosofi om sunt kosthold ikke vannes ut. Det å ha et bevist forhold til innkjøp hjelper oss å holde fokus på hva som er viktigst. Sunn kropp = sunne tanker = mye energi.


For det tredje, dette er en form for evaluering: hvordan gikk det egentlig? Vårt matbudsjett inkludert husholdningsartikler er på 1500 kr per uke. Ukens handel kom på 1095 kr. Vi konkluderer med at det er rom for å fylle litt på i løpet av uken, hvis det blir nødvendig.


Etter handel

Når lappen er sjekket og vi har konkludert med at dette har vært en bra jakt, må vi "forvalte" fangsten.


Først, korrigerer vi matplanen og dobbelsjekker at vi har alt vi trenger ut uken. Er det noe som mangler, må vi stoppe innom butikken i løpet av uken. Vanligvis er vi god på å finne alternative løsninger. Mangler vi potet, tar vi ris osv.


ree

Varene som skal fryses deler vi i porsjonspakker før vi legger dem i fryser. Vi ser tydelig at etter vi innførte denne praksisen, kaster vi betydelig mindre mat.


Til slutt benytter vi anledningen til å rydde og vaske kjøleskapet. Oversiktlig kjøleskap er nøkkel til enklere hverdag og ikke minst, mindre mat som kastes. Jeg vet jeg gjentar meg mye når det gjelder å ikke kaste maten, men det er SÅ viktig. Viktig for pengeboken og viktig for miljøet. 30 % av all maten som produseres går i søppel og vi som forbrukere er verstinger. Hvis 1/3 del av det du kjøper går i søppel, med et matbudsjett på 7000 kr per mnd går 2000 kr ut av vinduet hver eneste måned. Det er en god motivasjon til å bli bedre på matplanlegging og handel, tenker jeg.


Riktig god jakt!



Kommentarer


bottom of page