Smartere hverdag
- Natalie Lorentzen
- 2. apr. 2021
- 4 min lesing
Oppdatert: 5. apr.
Hvordan spise sunt, bruke mindre tid på matlaging og spare penger? Det fins faktisk en teknikk / oppskrift som fungerer, og jeg har prøvd maaaaange...

Vi har alle vært der, og er muligens der nå: lettvinte middager som du vet ikke er bra for deg over tid, alt for mange turer til butikken fordi du alltid mangler noe når du står midt i matlagingen, og alt for mange øyeblikk hvor du lurer på hvor alle pengene har blitt av....På et tidspunkt ble jeg så lei av slike situasjoner at jeg bestemte meg for å ta problemet ved roten. Finne en måte å forholde meg til maten i hverdagen som ga meg matgleden tilbake. Og jeg fant den! Den starter med en klar tanke og avsluttes med en god dose selvdisiplin.
Velbekomme!
1.Matfilosofi og Design
Hvordan vil du ha det? Alt starter med en klar tanke om hva du og din familie ønsker å oppnå. Ønsker du å leve et sunnere liv, definer et "sunt liv". Ønsker dere en lettere hverdag, definer "lettere hverdag", ønsker dere å bli mer pengesmart, du skjønner hvor jeg vil....
Start med å sette ord på hva deres matfilosofi skal være. F.eks. vår matfilosofi er: sunt, lettvint, kvalitet frem for kvantitet, pengesmart.
Design et matkart: sett ord på hvordan matfilosofien deres skal manifestere seg på kjøkkenet. Vår matfilosofi er sunt, lettvint, kvalitet, pengesmart. Oppgaven her er å sette ord på hva disse ordene betyr for oss i praksis og definere noen spiseregler - et kart til å guide oss i hverdagen.
Eksempel:
- sunt: lite sukker, masse grønnsaker og frukt, lite rødt kjøtt, ikke halvfabrikater, gjøre ekstra stas på helgene
- lettvint: bruke lite tid på matlaging i ukedagene
- kvalitet: spise i sesong, kortreist kjøtt, mest mulig økologisk
- pengesmart: bruke maksimum 6000 kr på mat i måneden
For å gjøre det enda mer konkret og tydelig, visualiser en matplan - skriv ned noen eksempler på hva dere vil spise til de forskjellige måltidene.
Frokost: havregrøt, yoghurt med hjemmelaget granola.....
Lunsj: brødmat, salat med proteiner...
Middag: kylling, fisk....
Kvelds: Brødmat
Hverdagssnacks / kos: frukt, grove rundstykker, proteinbar...
Helgemat: prøve ny oppskrift, taco, hjemmelaget pizza, familiefrokost, lørdagsbakst, søndagsmiddag med dessert...
2. Lage selv eller kjøpe?
Med utgangspunkt i matkartet, hva vil du lage selv? Vi har valgt noen få produkter som vi er overbevist vil være sunnere å lage selv, enn å kjøpe: brød og alt av bakst, granola, fiskegrateng, proteinbar, tomatsaus. Det er ting vi skal til enhver tid ha tilgjengelig hjemme. Hva vil du lage selv?
Boktips: Omstart 30
3. Basisvarer
Med utgangspunkt i matkartet du har designet, hvilke basisvarer må du ha på kjøkkenet? Å ta seg tid til å lage basisvarelisten vil spare deg for masse penger. Når du vet hvilke produkter dere bruker mye av, kan du jakte på gode tilbud og fylle matskapet og fryser ned gode kjøp. Samtidig sparer du masse tid på å springe i butikkene når du plutselig er fri for noe midt i matlagingen.
4. Organiser matskapet, fryser og kjøleskap
Det mest økonomiske grepet du kan gjøre på kjøkkenet er å organisere maten etter soner og kategorier. Å ha full oversikt over hva du har og legge plan for hva du skal ha, gjør at du handler økonomisk og kaster ikke maten. For meg ble det en game changer å lese boken The home Edit som nå er filmatisert på Netflix. Masse nyttige tips til hvordan du kan organisere kjøkkenet ditt på en effektiv måte.
Boktips: The Home Edit: A guide to Organizing and realizing your house goals
5. Matlager
Et lite matlager med basisprodukter vil spare deg for masse tid og penger. Nøkkel til suksess er 1. å fylle lageret kun med produkter som dere forbruker mye av og har lang holdbarhet, 2. jakte på tilbudene så du sikrer best mulig pris på produktene, 3. ikke handle inn mer enn det dere klarer å spise, gå ikke i tilbudsfeller så du ender opp med å kaste maten fordi den er gått ut på dato.
6. Matplan 7-30 dager
Ukentlig matplan er en nødvendighet. Jeg vil til og med anbefale en månedlig matplan så du kan planlegge innkjøpene mer langsiktig, i hvert fall når det gjelder middagsmaten. Vi lager ukentlig matplan med utgangspunkt i hva vi har i fryser og hva som er på tilbud i butikkene. Matkjedene kjører til tider gode ukentlige tilbud på produkter vi spiser mye av og vi liker ferske produkter så det passer oss fint.
7. Ukentlig handel
Hver gang du stikker innom butikken, handler du noe du ikke har planlagt og mest sannsynlig ikke trenger. Impulshandling er økonomiens verste fiende. En av de beste pengerådene jeg kan gi er å bli bedre på planlegging av innkjøp. Det gjelder ikke bare mat, men alt vi bruker penger på. Du blir overrasket over hvor mye penger en husholdning bruker på impulshandling uten verdi. Bare prøv å følg med på dette en måned og gang beløpet med 12 mnd.
8. Ukentlig matprepp
I en hektisk hverdag er matprepping i helgene gull verdt. Å ta seg tid til å lage store porsjoner med middagsmat eller lunsj, vil bidra med at du spiser sunnere og billigere i hverdagen. Når du først bruker tid på kjøkkenet så tenkt litt langsiktig, hvorfor ikke lage litt ekstra og fryse det ned? Egen skuff i fryser med porsjonsfryste ferdigretter er gull i hverdagen. PS: gjør det for vane å fryse alle råvarene som kjøtt, fisk og ferdigretter i porsjonsstørrelser så unngår du unødvendig matsvinn når du skal ta dem i bruk.
Boktips: Matprepp
Comments